WERKJAAR 2012-2013
 
 
HUIFKARRENTOCHT: 9 juni 2013
Volle bak aan de Helftwinning
 
De boerderij van Remy was andermaal het theater van een gezellig samenzijn voor groot en klein, jong en oud. De huifkar van Gust zat verschillende zitjes overvol terwijl de achterblijvers rond de tent konden genieten van een drankje of een versnapering.
Op het verkeersvrije parcours konden de durvers balanceren met de gekste fietsen en in de wei werd er gejumpt in het springkasteel of op de rug van de pony's van het hippozorgcentrum.
KWB stond weer goed-gezin-d op de kaart, met dank aan alle deelnemers en helpende handen.
 
 
NATUURLOOP: 20 januari 2013
Afgelopen zondag werd het helemaal duidelijk: joggers zijn geen gewone mannen (of vrouwen). Ondanks het barre weer en de bijhorende gevaarlijke wegen waagden er zich meer dan 300 lopers naar de sneeuwpiste in Meerhout en Bel. Het merendeel van de dapperen was bovendien al om (of zelfs voor) acht uur present, kwatongen beweren zelfs dat er enkelen overnacht zouden hebben in een mobilhome vlakbij het vertrek om toch maar tijdig aanwezig te zijn. Zelfs toen de weergoden ons nog een cadeautje deden in de vorm van een extra laag sneeuw, vergezeld van een ijzige wind, kwamen er nog kandidaten opdagen om glijdend en schuifelend de verschillende parcours te verkennen. Ruw geschat zijn dit 3000 koude tenen en evenveel vingers (op een paar meer of minder kijken we hier niet), om van de rest nog maar te zwijgen. En te zien aan de blije gezichten na afloop leek het hen allemaal best te bevallen (of zou dit geweest zijn omdat ze eindelijk uit de kou waren?).
Na afloop kregen we volgende reactie:
Ik wou het voor geen goud van de wereld missen … !!!
Mijn muts was stijf, de ijspegels hingen aan mijn wimpers, ipv 15 km gelopen heb ik 30 km geschuifeld,
… het was een echte natuurloop en van mij mag het volgend jaar net hetzelfde weer zijn !!!
Overigens een zéér goede organisatie, lekkere jenever én een toffe sfeer … !!!
Voor deze editie hadden onze parcoursverantwoordelijken zich extra ingezet en op enkele weken tijd vier volledig nieuwe omlopen uitgestippeld. Te oordelen naar bovenstaande reacties en die van vele anderen blijkt alweer dat dit een schot in de roos was.
Alvorens we het zouden vergeten: een dankwoord aan allen die ons ook nu weer belangeloos geholpen hebben voor het welslagen van deze natuurloop! Dit alles is voor ons voldoende om te zeggen: wrijf je benen al maar in: op naar jaargang 7, afspraak op 19/1/2014!
Het natuurloopkwartet
 
DROPPING: 4 januari 2013
Al voor 18.00 stonden de eerste droppers aan de inschrijvingstafel. In totaal passeerden 172 dappere stappers deze plaats. 55 personen kozen voor de groene wandeling; een parcours dat over 9 km was uitgestippeld. De andere 117 kozen de rode tocht die over 7 km verliep. Als leidraad kregen deze ingeschrevenen een plattegrond waarop de wandeling was uitgestippeld. Onderweg dienden zij al serieus moeilijke opdrachten op te lossen. Dit in tegenstelling tot de andere groep. Daar waren de opdrachten aangepast aan een jonger publiek.
Op het einde van de eerste helft van de tocht kon elke deelnemer genieten van een lekker warme kom soep of een sterker drankje. Volledig opgewarmd kon dan de tweede helft aangevangen worden. Deze eindigde in 'De Kapel' waar de tafel gedekt stond voor het verorberen van goed gebakken frikadellen met warme krieken. Chocomelk of koffie werden ingeschonken naar believen. Aan elke tafel werd verder nagekeuveld over de toch wel goed gevonden opdrachten bij zowel de groene als de rode tocht. De deelnemers konden niets anders dan beamen dat het weer een supertoffe activiteit was geweest.
 
OPTREDEN WILL TURA: 24 november 2012
Wat gaat een jaar toch snel voorbij! De herinneringen van het vorige optreden liggen nog vers in ons geheugen als een hele ploeg vrijwilligers om 11.00 begint met het klaarmaken van de kerk. Podiumelementen worden zorgvuldig op hun plaats gelegd zodat nadien de geluid- en lichtinstallatie kan worden opgebouwd.
Ondertussen bruist het in de keuken van 'De Kapel' ook al van het leven. De geur van een heerlijke paprikasoep vult het lokaal. Deze heeft om 12.00 genoeg geprutteld zodat de hongerig magen van de vrijwilligers kunnen gestild worden. Wat later kan er gestart worden aan het menu van de medische ploeg en de Tura-entourage: versgesneden frietjes met een videetje en als afsluiter een superzachte speculaastiramisu. Om vingers en duimen van af te likken!
Ondertussen gaat het werk in de 'concertzaal' verder: stoelnummers worden geplakt, rijnummers worden aangegeven en de kleedkamers van Will Tura en de muzikanten worden in gereedheid gebracht. Het ziet er allemaal picci bello uit als om 18.00 de soundcheck kan beginnen. Wat vanaf 20.00 volgt, is het meesterwerk van Will Tura zelf: vanaf de eerste noten zit de sfeer en weer 'boenk' in, alle handen slaan tegen elkaar, armen gaan in de lucht en de aanwezigen wiegen, swingen en zingen mee met de alom gekende hits van de zanger.
'Het beste optreden van de zes edities', 'Wat een sfeer!', 'Hij heeft ons aangenaam verrrast!' waren reacties die achteraf langs alle kanten weerklonken. De ster van de avond vertrok even na één na een gezellige 'meet and great'. En dat het een succes was, blijkt uit het grote aantal inschrijvingen voor de volgende editie op 16 november 2013. Tot dan!
 
LEDENFEEST: 3 november 2012
Naar jaarlijkse gewoonte zakten meer dan 100 'teerders' af naar feestzaal 'De Kapel'. Vele ijverige handen hadden in de loop  van de dag deze zaal omgetoverd tot een heel feestelijk uitziende zaal. Iedereen voelde er zich dadelijk welkom en zette de avond in met een frisse drank, lekker keuvelend met de andere aanwezigen.
De geur van de soep nodigde al de aanwezigen uit om aan tafel te gaan zitten. Ook voor het warme buffet was iedereen te vinden. En natuurlijk vielen de zoete desserten ook in ieders gading.
Lekker voldaan konden al de teerders even later de feestelingen in de bloemetjes zetten. Dertig en vijfendertig jaar in dienst als wijkmeester mag immers niet uit het oog verloren worden. Maar ook de leden maakten kans op een attentie tijdens de klassieke tombolaronde; hilarische taferelen speelden zich af als een gelukkige zijn nummertje hoorde afroepen. Tof om te zien hoe je iemand blij kan maken!
De avond werd afgesloten met een mix van muziek voor jong en oud. 't Werd een supergezellige avond voor al de aanwezige Bergse KWB-ers. Men zegge het voort: het KWB- ledenfeest van de Berg is er ééntje om niet te missen!
Tot volgend jaar!
 
WERKJAAR 2011-2012
 
GEZINSBARBEQUE  -  25/08/2012
Het was weer even geleden dat we elkaar nog gezien hadden maar toch zat de sfeer er 's morgens vroeg al direct in. Tijdens het uitwisselen van vakantie-ervaringen werden aardappelen geschild, wortelen geraspt, paprika's in blokjes gesneden, ... kortom groenten en andere bijgerechten van de barbeque werden klaargemaakt. Buiten hielden de mannen zich bezig met het schikken van de tafels, het opstellen van een tent en het opslaan van de nodige drank. Even werd er gevreesd dat alles in het water zou vallen: de regen viel met bakken uit de sloot! Maar bij het zien van al die vrolijke gezichten besloot de zon toch om ons de verdere dag te vergezellen. Daardoor konden de meer dan 190 aanwezige KWB-leden gezellig buiten blijven zitten. De kinderen ravotten ongestoord op alle toestellen van de speeltuin terwijl de mama's en de papa's bijpraatten. Even werd het wat stiller omdat iedereen zich tegoed deed aan de lekkere barbequegerechten. Eens dat het ijsje opgesnoept was, werd weer volop gekletst. Het hele terrein ademde gezelligheid en samenhorigheid uit. 't Was leuk er weer bij te zijn!
 
 
'BEDEVAART' NAAR SCHERPENHEUVEL  -  26/05/2012
Klokslag 8 uur zaten alle deelnemers van 'de bedevaart' in de basiliek van Scherpenheuvel om de mis mee te vieren. Vijf uur eerder waren 11 wandelaars aan De Kapel vertrokken voor een tocht van meer dan 22 km. Een groep van 13 lopers legde hetzelfde parcours af vanaf 04.45. Rond de klok van 6 uur was het de buurt aan de fietsers om dezelfde richting uit te trekken. In elke groep zat de sfeer er goed in. Elkeen kwam dan ook met een glimlach aan bij de basiliek.
Na de viering had ieder z'n eigen verhaal over de tocht. Van 'goed meegevallen' tot 'dit doe ik zeker nog eens' weerklonk uit de monden. Niet veel later werd bij een frisse pint of een tas koffie genoten van een lekker broodje, wafel of cake. Voldaan keerde dan ook iedereen terug naar huis, de meesten met de auto. Zes wandelaars vatten de terugtocht stappend aan en evenveel fietsers deden dit op hun tweewieler. Rond 14.00 kwamen de meeste deelnemers weer samen aan De Kapel om hun ervaringen met de thuisblijvers te delen.
  
PAINTBALL  -  05/05/2012
Paintball 5 mei 2012 in Houthalen 16 deelnemers stonden in paintballtenue klaar om in twee ploegen mekaar de "duvel” aan te doen. De ploegen bestonden uit enerzijds "president” Herman en 7 jeugdigen tussen de 13 en 19 jaar. De andere ploeg bestond uit ondergetekende "president” Luc, onderchef Guy en 6 jonge gasten. Met een aantal tactische spelen moest er uitgevochten worden wie de beste ploeg was. Met onder andere verover de vlag, bescherm de president, elimineer zoveel mogelijk tegenstanders en een eindronde waar iedereen de vijand was, eindigde de rode ploeg als winnaar. Uiteraard was de jeugd van begin tot einde geweldig enthousiast. De "heldhaftige” verhalen waren nog niet uitverteld toen we terug op de Berg aankwamen. Waarschijnlijk is deze activiteit nog wel eens voor herhaling vatbaar…maar dat het met president Luc en Herman zal zijn is niet zeker. Het jeugdige geweld heeft, als ik voor mezelf mag spreken, zijn sporen nagelaten en ik ben blij dat er vandaag geen "pijnbal” gevecht is. Mijn knoken rusten vandaag in de zetel. Luc
 
KOKEN MET KINDEREN  -  23/02/2012
Het was weer een geslaagde activiteit. Om 13u stonden er 46 kinderen tussen 4 en 14 jaar te popelen om als een echte pizzaiolo een pizza te leren maken. Al snel draaiden de keukenrobots op volle toeren en galmde de "pizzahut song” door de zaal als timer om te weten hoelang we met de hand het deeg moesten kneden. Met wat oefening en hier en daar een helpende hand kreeg iedereen toch een mooi gevormde pizza. Naar hartenlust en naar ieders goesting werden de pizza’s rijkelijk belegd met saus, kaas en andere fijne vleeswaren. Aan de ovens stond Bart dan ook al te zweten om al deze prachtige pizza’s te bakken. Ook de smoothies waren een waar feestdrankje. Na het fijne snijwerk kon alles op volle toeren en met het nodige gemors in de blenders geshaked worden tot een fluweelzacht aperitief. Als dessert hebben we een voor de meeste ouders nostalgisch gerecht gemaakt nl. een echt Petit Beurre taartje. Hier waren prachtige kunstwerken te bewonderen. We waren dan wel niet op tv te zien maar hier zaten zeker meesterlijke chefs in de zaal. Moe maar zeer zeker voldaan keerde ook ik naar huis al denkend aan wat we volgend jaar gaan klaar maken. Aan alle helpende handen nog eens hartelijk bedankt, door jullie is deze activiteit zeker tot een goed einde gekomen.
Uw verslaggever en ‘kok’ van dienst, Roel
 
VALENTIJNSWANDELING -  19/02/2012
Wat hebben we het weer getroffen voor onze jaarlijkse valentijnswandeling! Alle ingrediënten waren aanwezig om het weer een onvergetelijke tocht te laten worden: de thermometer wees maar liefst 7°C aan en 156 goedgehumeurde en uitgeslapen Bergse KWB'ers waren om 8.00 stipt aan De Kapel aanwezig voor een heerlijke ochtendwandeling. Zelfs vele viervoeters waren van de partij! De paraplu's en waterdichte laarzen had ieder thuisgelaten.
Ditmaal geen wandeling langs kleine verscholen steegjes, maar wel langs mooie huizen, uitgestrekte velden en verlaten akkers. 't Was stil genieten van hetgeen de natuur in deze tijd van het jaar te bieden heeft.
Na een tocht van ongeveer een uur kwam de olijke bende terug aan bij de vertrekplaats. Daar wachtten dampende koffie en heerlijk geurende broodjes de wandelaars op. Na een ontbijt in een ontspannen en gezellige sfeer werden afspraken gemaakt voor de volgende KWB-activiteiten. Tof om zo'n fijne, actieve vereniging in je buurt te hebben!
 
 
NATUURLOOP  -  15/01/2012
Een druk KWB-weekend voor de boeg. Zaterdagmorgen verzamelen al enkele dapperen om de eerste vrieskou te trotseren. Ze rijden per mountainbike richting Koekoek, beladen met een rugzak vol pijlen, elastieken en colsonbandjes. De groep splitst zich op en de verschillende omlopen worden bewegwijzerd. Rond het middaguur verzamelt elke helper zich rond de tafel bij Katrien om de inwendige mens te versterken met een bord spaghetti. In de namiddag wordt de bewegwijzering van de omlopen hervat. Ondertussen zijn al enkele andere helpers uitgerukt om rond de kantine de nodige voorbereidingen te treffen: tenten, nadars, linten... Het wordt al stilaan donker, maar we staan op schema.
Zondagochtend 06.00u… vroeg dag! Mobilisatie van het overige materiaal, signalisatieborden zetten op de oversteken, wegwijzers voor de deelnemers, dan terug naar de Koekoek, uitladen van de sponsorzakken, infopapieren aanbrengen, de inschrijvingstafels zijn klaar, … laat ze nu maar komen.
Samen met de eerste lichtstralen melden de eerste joggers zich aan en al vlug blijkt dat er heel wat lopers plannen hebben om naar Meerhout af te zakken. Het wordt druk:  zowel aan de inschrijvingen als aan de sporttasbewaring hebben ze handen te kort om zakken te bedelen en weg te zetten, om voortdurend water bij te vullen aan de aankomst, bij de bevoorradingsposten hebben de ‘tappers’ van dienst eveneens geen minuut rust, ... Ook aan de jeneverbar wordt het al gezellig. Ondersteund door de juiste deuntjes van de DJ nestelen de mensen zich in de buurt van de verwarmers om van hun gratis borrel te genieten, anderen zorgen ervoor dat de garçons in de kantine weten wat te doen.
Enkele uren later ebt de drukte weg en kunnen we rekenen op een ploeg gemotiveerde opruimers  om alles weer in oorspronkelijke toestand te brengen.
Een tweede jubileumeditie van KWB-Berg in korte tijd! Weerom mochten we meer dan 500 mensen begroeten. Weerom een geslaagde activiteit!
 
CAFE MANGER - 16/12/2011
Voila! De laatste activiteit van 2011 zit erop! En wat voor één! Onze twee chef-koks en hun kookploeg hebben maar liefst 207 mensen kunnen laten genieten van een heerlijke etentje. Bij het binnenkomen kon iedereen proeven van een heerlijk glaasje bubbels. Niet lang daarna werd gesmuld van stoofvlees op grootmoeders wijze of visvidée. De handgesneden frietjes maakten het geheel compleet. Ook de zelfbereide chocomousse werd door groot en klein gesmaakt. Superlekker allemaal! En te weten dat dit alles werd bereid door een beperkte kookploeg. Wegens ziekte hadden er immers enkele aspirant-koks het moeten laten afweten. Desondanks verliep de bediening zeer vlot, mede dankzij de hulp van enkele vrijwilligers. Weer een geslaagde activiteit die het logo 'KWB eensgezind' waarmaakte!
 
LIVE OPTREDEN VAN WILL TURA - 11/11/2011
Dit jaar was het een jubileumuitgave: reeds voor de vijfde keer bezocht Will Tura onze gemeente. En zoiets mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Daarom werden alle sponsors uitgenodigd op een etentje om onze dank te betuigen voor die jarenlange steun. Met maar liefst 60 personen werd er deelgenomen aan een heus Breugheliaans eetfestijn dat doorging in de feestzaal 'De Kapel'. Na een voorgerechtje met echte bloedworst werd er gesmuld van erwtensoep met spekjes en gebakken broodkorstjes. Al helemaal ondergedompeld in de Breugheliaanse sfeer schoven de uitgenodigden daarna aan langs een heus buffet met gehaktballetjes met krieken, zelf bereide appelmoes, ribbetjes, spek, worsten en de bijpassende 'stoempen'. Hemelse rijstpap mocht het geheel afsluiten. De complimenten voor de kookkunsten van onze eigen koks waren schering en inslag, vanuit het hart uitgesproken en zeker terecht.
Niet veel later raakten heel snel alle rijen in de kerk volzet. Er waren zelfs twee blindengeleidehonden die, samen met hun baasje, tussen de rijen plaatsnamen. Klokslag 20.00 weerklonk het eerste applaus toen de zanger het podium opkwam. Hij voerde het publiek met verschillende grote hits mee langs de weg van zijn lange, succesvolle carrière. En de sfeer, ja die zat er hier in ons kleine kerkje weer direct in.
Op het einde van het optreden kreeg Will Tura de traditionele fles wijn aangeboden. Even later was hij heel verrast omdat hij een kleine piano kreeg aangeboden. Het ontroerde veel aanwezigen dat zelfs zo een grote ster sprakeloos kon zijn met een eenvoudig cadeau.
Tot slot speelde hij op de echte piano zijn danklied om uit te drukken dat hij blij was met zo'n enthousiast publiek. Tevens maakte hij daarin bekend dat hij volgend jaar terug naar ons kerkje komt - 24 november 2012 om precies te zijn. De aanwezigen onthaalden dit nieuws met applaus.
Vooraleer Will Tura in de feestzaal 'De Kapel' aankwam voor zijn 'meet and great', kon je er over de hoofden lopen. Mensen genoten van het gratis tasje koffie of een andere dorstlessende drank terwijl ze wachtten op hun idool. Van die tijd gebruik makend, schreven meer dan 200 mensen zich reeds in voor volgend jaar. Lopend tussen al die mensen kon er maar één besluit genomen worden: Het was weer een schitterend optreden geweest! De opruimers van dienst konden dit alleen maar beamen maar ook dat de hele dag zo geslaagd was dank
zij een goede samenwerking van groot en klein.
  
LEDENFEEST - 05/11/2011
Wauw! Dat was weer een ledenfeest dat kon tellen. Het begon al bij het binnenkomen waar alle aanwezigen een glaasje naar keuze aangeboden kregen. Niet veel later werd aan de mooi versierde tafels een heerlijk warm bord kervelsoep geserveerd. Ook bij het daaropvolgende warme buffet kon elk aanwezige KWB-lid zijn gading vinden. Tijdens een korte pauze werden de wijkmeesters Jos Cools, Theo Monsieurs en hun eega's in de bloemetjes gezet: Jos omwille van zijn 25-jarige 'carriére' en Theo voor zijn 30-jaar belangeloze inzet. Iets daarna werd een dessertenbuffet aangeboden dat de hoogste verwachtingen overtroefde. Daarna was het tijd voor de jaarlijks weerkerende, spannende tombola.
De nieuwe DJ van dienst slaagde er even later in om zowel jong als oud op de dansvloer te krijgen. Voor diegenen die de twee eerste danslessen gevolgd hadden, was dit een geschikt moment om hun kunsten te tonen.
Het was al in de vroege uurtjes vooraleer de meer dan 130 aanwezigen allemaal in hun bed lagen. Maar iedereen was ervan overtuigd dat het een heel gezellig ledenfeest was geweest.

GEZOND ETEN - 20/10/2011
Iets na zeven stond de aandacht van 32 aanwezigen gericht op voedingsdeskundige An Gers. Heel rustig en met behulp van een PowerPointPresentatie wist zij eenieder te boeien. Bij de eerst dia's gingen al herkenningslachjes door de zaal: chips, een biertje en andere lekkernijen staan hoger aangeschreven dan een goede aardappel of een lekkere appel. Maar hoe later op de avond het werd, hoe meer tips de aanwezigen van An kregen om aan de verschillende verleidingen te weerstaan. Vermits de meeste vragen al beantwoord werden tijdens de voorstelling, was de afsluitende vragenronde heel kort. Opvallend was wel dat het heel stil was: Iedereen was de volgende dag al aan het indelen: ontbijt, tussendoortje, middageten, kleine wandeling, ... Natuurlijk wensen we al de aanwezigen heel veel succes toe in hun stappen naar een gezonder leven. Tevens drukken we graag onze dank uit aan An voor de mooie uiteenzetting en de nuttige tips.
 
HAPPEN EN STAPPEN - 25/09/2011
Rond het middaguur trokken we de wandelschoenen aan om te beginnen aan de allereerste editie van 'Happen en Stappen'. En wat voor een editie! Er was niet alleen de zon die de meer dan honderd stappers begeleidde, er was tevens een mooi uitgestippelde wandeling langs overwegend verharde wegen die tussen de Meerhoutse velden kronkelen. Op die manier werden de vier samenwerkende gehuchten aangedaan. Telkens was er een stopplaats voorzien, bemand door vrijwilligers van de plaatselijke KWB-afdeling.
In Gestel kon elke wandelaar genieten van een lekker warme pannenkoek met suiker en/of siroop, de mannen van de Berg vulden de magen met een voortreffelijk smakende tomatensoep mét balletjes, die van 't Centrum wisten groot en klein te plezieren met een ijsje met vanille- of chocoladesmaak en de frietbakkers van Zittaart konden alle deelnemers bekoren met zelfgebakken frietjes met stoofvlees op grootmoederswijze. Het spreekt voor zich dat er op verschillende plaatsen ook gedacht was aan een lekker fris drankje.
Dit was een 'verbroederingsactiviteit' tussen de verschillende Meerhoutse KWB-afdelingen die zeker voor herhaling vatbaar is. Wij bestellen alvast de zon.
 
 
WERKJAAR 2010-2011

Verslag barbecue in de speeltuin Kinderweelde
Om 9.00 verzamelden verschillende vrijwilligers aan de speeltuin om alles klaar te maken om hun leden de jaarlijkse barbecue aan te bieden. Tenten, tafels en stoelen werden klaargezet, de groenten werden gewassen en gesneden, sausjes werden in een kommetje gedaan, stokbroden in schijfjes gesneden. Heel wat werk werd verzet om 112 volwassenen en 62 kinderen te verwennen op de laatste activiteit van het werkjaar.
Maar vooraleer alles verorberd kon worden, verzamelden 22 wijkmeesters om 13.30 om het voorbije werkjaar te evalueren en de plannen voor de komende maanden te bespreken.
En dan was het eindelijk zover: de jaarlijkse barbecue! Nadat de zonnestralen de laatste regenwolken hadden verdrongen, genoot groot en klein van alle lekkers. Groenten, fruit en sausjes werden in buffet aangeboden, het gebakken vlees kon buiten afgehaald worden. Iedereen was het erover eens: de worsten waren goed gebakken, de vis smaakte overheerlijk en ook het spek en de saté's mochten er wezen, net zoals al de bereide groenteschotels. Als dessert werd een krakend hoorntje met enkele bollen vanille- of chocoladeijs uitgeschept.
Terwijl de mama's en papa's bijkletsten bij een lekkere frisse pint konden de jongeren naar hartelust ravotten in de speeltuin. Iedereen had het heerlijk naar zijn zin…net zoals ze dat waren over de activiteiten van het afgelopen jaar.

29 augustus - Vissen voor niet-vissers
Op de laatste zondag van de vakantie goot het pijpenstelen! Echt een weertje om gezellig binnen te zitten! Daar dachten 18 KWB-leden die niet aangesloten zijn bij de vissersbond anders over. Gepakt en gezakt met al hun vissersmateriaal, een grote vissersparaplu, waterdichte laarzen en een lekker warme trui tuurden zij uren over het water. De dobbers aan de lijnen golfden mee over het ruwe wateroppervlak. Het aas eraan lonkte naar de vis die liever beneden in de warme waterstroom van de vijver verbleef. Af en toe liet hij zich toch verrassen. Bengelend aan een stevige vislijn werd hij dan bovengehaald. Nick Helsen kon zich op die manier tot kampioen laten kronen. Maar liefst 7,55 kg wees de weegschaal aan! Hij mocht dan ook als eerste een beker uitkiezen en kreeg daarbij een fles (kinder-)champagne. De andere vissers kregen natuurlijk ook een deelnemersprijs. Daarna mocht de gevangen vis terug het water in en konden de verkilde niet-vissers en hun supporters warmere oorden opzoeken. Ondanks de koude was het toch weer een fijne KWB-zondag geweest!

23 september - Bezoek aan Concentra
Vandaag moest ik eens geen krant uithalen vooraleer naar het werk te gaan. Gisterenavond bezocht ik immers samen met een twintigtal leden het nieuwe drukcentrum Concentra in Paal-Beringen waar oa Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen gedrukt worden. Na een uiteenzetting over de geschiedenis van het ontstaan van de drukkerij werden we door een ervaren gids rondgeleid. Het was net op het moment dat het hele gebouw tot leven kwam. De immens grote machine met verschillende drukpersen werd net opgestart om de krant van de volgende dag te drukken. Het was heel fascinerend om te zien hoe de grote rollen met 16 km papier vanuit het magazijn overgebracht werden tot net voor de drukpers. Door de deskundige uitleg kwamen we erachter hoe de verschillende rollen aan elkaar gehecht worden en hoe de werknemers de brede papierbaan door de drukpers leiden. We konden mooi het hele proces volgen van het maken van de drukplaten, het plaatsen op de rollen en het drukken zelf. In het distributiecentrum mochten we als eersten de krant van de volgende dag te ontvangen. Slapen gaan kon dus pas na het lezen van de krantenkoppen van maar liefst twee kranten! Je zou je voor minder bij de KWB aansluiten!

21 oktober - Infoavond "Mijn apotheekkastje"
Deze info avond vond plaats in zaal ‘de Kapel' en in samenwerking met apotheekDe Volksmacht. Bij aankomst kregen de aanwezigen een drankje aangeboden door de KWB.De 24 aanwezigen luisterden aandachtig naar de gelegenheidsspreekster Danielle Meyers, apothekeres in apotheek De Volksmacht in Meerhout.Zij bracht ons eerst algemene info over de SIS-kaart, voorschrift, generische geneesmiddelen om dan over te gaan naar thema's als hoe geneesmiddelen juist bewaren, op welke plaats, termijn van bewaren, vervaldag en dergelijke.Daarna werd een bespreking gegeven over materialen en middelen die men best in huis heeft. Toelichting werd gegeven hoe men best bij kwaaltjes of kwetsuren deze materialen en middelen voor uitwendig en inwendig gebruik correct toepast. Middelen voor uitwendig gebruik zijn onder andere ontsmettingsmiddelen,, producten tegen insectenbeten en brandwonden, zalfjes. Middelen voor inwendig gebruik daarentegen zijn koortswerende en pijnstillende medicatie onder andere tegen diarree, verstopping, maagzuur…Verbandmaterialen zijn pleisters, kompressen, windels en dergelijke.Dit alles is na te lezen in een foldertje dat aan de aanwezigen wed bezorgd en dat ook te bekomen is in De Volksapotheek of op het CM-kantoor.Er werd voor elke aanwezige nog een presentje meegegeven uit het aanbod verzorgingsproducten BeCare van apotheek De Volksmacht.Tot slot werden de aanwezigen nog een drankje aangeboden door de inrichters, KWB Meerhout Berg.

24 oktober - Kiennamiddag
Op deze zondag richtte KWB de jaarlijkse kiennamiddag in ten voordele van de Sint Niklaas rondgang. De helpers waren al vroeg aanwezig om de grote en kleine zaal vol te zetten met tafels en stoelen. De eerste kandidaat kieners waren ook al voor 12 uur van de partij. Het werd een gestage aangroei tot 234 deelnemers.Dankzij de vele wijkmeesters, enkele vrijwillige helpers tijdens de pauze periode en enkele bereidwillige vrouwen die in de keuken alles onder controle hielden, is deze namiddag vlotjes verlopen. Het KWB Sint Niklaascomité zal met de opbrengst onze kindjes weer kunnen blij maken. KWB dankt dan ook alle kieners en helpers voor hun medewerking...

6 november - Teerfeest
Het was weer zover, ons ledenfeest, het moment waar elke echte kwb`er naar uitkijkt.'s Morgens om 10 h. stonden we klaar om de zaal weer feestklaar te maken voor 158 feestvarkens die weer eens lekker uit de bol wilden gaan op de muziek van DJ Badman.De avond werd ingezet door onze voorzitter Rik Claes die later op de avond het voorzitterschap doorgaf aan Guy Houtmeyers met een symbolische hamer. De aanwezige gevierden waren dit jaar Jos VDW (Z) en Remi Wouters, zij zijn al 35 jaar actief als wijkmeester en werden dan ook uitgebreid in de bloemetjes gezet samen met hun vrouwlief.Over het eten kan ook alleen maar gestoeft worden: een heerlijke kippensoep,meerdere soorten vlees met een waaier van warme groentenen aangevuld met diverse aardappelmogelijkheden en als afsluiter een uitgebreid dessertbuffet. Iedereen was dus volledig klaar om er nog eens lekker in te vliegen, en de benen te laten zwieren.Het was weer een geslaagde avond die we hopelijk volgende jaar kunnen overdoen met diegenen die het hebben moeten missen. Tot volgend jaar…

11 december - Verlag Will Tura 70
Met een heel goed gevoel kijken we terug naar het optreden van Will Tura in onze eigen Sint-Jozefkerk. Deze werd gedurende de hele dag omgetoverd tot een heus cultureel centrum. De leuze 'KWB eensgezind' was hier duidelijk merkbaar: enorm veel vrijwilligers kwamen het vele werk een pak lichter maken zodat vanaf 20.00 een massa Tura-fans konden komen genieten van hun idool.
Gedurende twee uur vergastte hij zijn fans op zijn grootste hits. Via een reis doorheen zijn carrière bracht de Koning van het Vlaamse lied songs die zijn fans zo goed kenden. Heel toepasselijk opende hij met het liedje ‘Wat vliegt de tijd', waarna hij grapte: "Wie kan het beter weten...zo op je 70ste!” Hij had er wel de toon mee gezet voor een avond vol ambiance.
Geen gebruikelijk afscheid deze keer. Het komende kerstfeest nodigde de zanger uit om af te sluiten met ‘Een oude kerstmiskaart'. Een mooie, pakkende afsluiter!
Traditiegetrouw werden de fans achteraf nog in de watten gelegd in ‘De Kapel' met een gratis tas koffie of een drank naar wens. Vooraleer ieder naar huis ging, wilden ze wel de belofte dat we Will Tura nog eens zouden uitnodigen. Zij zouden alvast van de partij zijn. U ook?

7 januari - dropping
De eerste vrijdag van het nieuwe jaar... Traditiegetrouw stond er een dropping gepland. Gelukkig was er van de overtollige sneeuw van de voorbije decembermaanden niet veel meer terug te vinden. Daardoorkonden weoverdag aan de slag om langs het parcours de nodige aanwijzingen aan te brengen.De weergoden waren ons echter niet heel gunstig gestemd: het begon te regenen en de weg was glad door de vastgereden sneeuw. Dus was het 's avonds bang afwachten of na al het werker wel volk zou zijn om het parcours te af leggen.Maar niet getreurd: om19.00 kon de eerste bus vertrekken, volledig vol! Zou het dat dan zijn?Nee hoor, om20.00 konden we nog eens een volle bus laten vertrekken. In totaal waren er 107 deelnemers.Iedereen geraakte vlotvia de droedels, anagrammen, K3-meisjes en wilde dierenbij de soep en de jenever. Metmodderige schoenen en enkele natte broeken geraakte iedereen in De Kapel voor een portie frikadellen met krieken en koffie of chocomelk. Als afsluiter werd er tussen pot en pint nog gezellig nagekaart. Het was weer een fijne KWB-activiteit.

16 januari - 4de natuurloop
Zou er iemand op deze aardbol meer de weerkaarten, de buienradars en de lucht zelf in de gaten gehouden hebben dan een paar loopfreaks van de KWB Berg in de week voor zondag 16 januari 2011? Onwaarschijnlijk…
Op 16 januari werd immers opnieuw de KWB Berg Natuurloop georganiseerd. Voor de 4de keer al werden tomeloze troepen lopers richting Nete en Bels Bos gestuurd…en met de ijs- en glijpartij van het jaar voordien in het achterhoofd werd dus angstvallig naar de lucht gestaard. De goden hierboven waren dit jaar echter in een goede bui. De regen werd op vrijdag een halt toegeroepen, de wind werd op zaterdag aangemaand om een tandje bij te steken en zie…de zon besloot warempel om op zondagmorgen al vanaf acht uur een ochtendwandelingetje te maken. Resultaat was een zonovergoten terrein van FC De Koekoek dat met een ‘tropisch' temperatuurtje van tien graden velen uitnodigde om de loopschoenen aan te trekken.
Vanaf acht uur stonden de eerste deelnemers dan ook al trappelend aan de deur. Of hoe bezeten je kunt zijn! In de loop van de voormiddag stroomden ze meer en meer toe vaak zelfs in hele trossen. Om 5, 10, 15 of 20 km later terug binnen te vallen…met alleen maar lovende commentaren: dat de afpijling perfect was (met dank aan de ijzeren mannen van zaterdag die de hele dag in de weer waren), dat er voortdurend mountainbikers onderweg waren om eventueel verdwaalde reizigers op het juiste spoor te zetten (met dank aan stalen Wim en zijn kompanen), dat de bevoorrading veel te gezellig was en helemaal niet uitnodigde om verder te lopen (met dank aan lieverdjes Wim, Jan en hun indrukwekkende vuurkorf), dat de inschrijving vlot ging (met dank aan de bevallige Martine en de charmante Niki), dat een dergelijke uitgebouwde sponsorzak niet van deze wereld was maar hemels (met dank aan onze trouwe sponsors), dat die tassenbewaking een ongekende luxe was (met dank aan de vele enthousiaste kids), dat de service snel en onberispelijk was (met dank aan onze waanzinnige tappers en onweerstaanbare garçons van de woensdagloopgroep), dat de soep gewoonweg overdaad was (met dank aan Magic-Roel en zijn smakelijke erwtjes), dat de afwas nooit een onoverzienbare berg werd (met dank aan de weergaloze echtgenoten), dat het plaatsen van tent en nadars een fluitje van een cent was (met dank aan alle gouden helpers), dat de muzikanten er sfeer inbrachten (met dank aan The ingetogen Adjectives), …
Het resultaat was dat er 370 lopers genoten van een onberispelijke editie. Een succes dat er zeker op duidt dat onze natuurloop gesmaakt wordt door het kennerspubliek.
En was er dan echt geen puntje van kritiek te bespeuren? Oh jawel, om 10u30 was de Westmalle Tripel al op en dat vraagt zeer zeker om een interpellatie en zelfs een motie van wantrouwen bij onze nationale regering… misschien kunnen we dat voorzien voor de 5de editie van de KWB Berg Natuurloop in 2012? Misschien heeft Bart de Wever tegen dan ook loopschoenen gekocht?

19 februari - Verslag valentijnswandeling
'n Fris temperatuurtje, een beetje winterse neerslag, dartele honden en spelende kinderen, vrolijk babbelende mensen, …Allemaal ingrediënten voor een geslaagde valentijnswandeling. Klokslag acht uur werd ze op gang getrokken door enkele gidsen. Maar liefst 109 KWB'ers namen eraan deel. Daarbij mochten 49 kinderen geteld worden. Ook een vijftal honden, al dan niet in een fluovestje, vergezelden hun baasje.
Allen waren samengekomen aan feestzaal De Kapel voor de jaarlijkse wandeling van één uur doorheen het Meerhoutse landschap. Het was een leuke tocht langs smalle, ongevaarlijke wegen en steegjes van zowel de Berg als 't Centrum. Toen de stoet de Sint-Trudokerk passeerde, wees de klok 08.40 aan. Wat ging de tijd weersnel voorbij!
Welgeteld één uur na het vertrek werden de deelnemers verwelkomd in een zalig warme feestzaal. Daar stond voor de opgefriste neuzen een lekker warme tas koffie klaar die kon genuttigd worden bij knapperig verse broodjes en bijhorend beleg. Als afsluiter kregen de kinderen weer leuke cadeaus mee en werden de verliefde volwassenen verrast met een lekkere hartvormige chocoladebonbon. Hiermee werd het einde ingezet van weeral een geslaagde KWB-activiteit!

11 maart - Sterren op de dansvloer…
1,2,3,4 … Al tellend leerden Willy en Wieske ons de basis van twee leuke dansen. Op een bekend deuntje van Laura Lynn toonden zij ons de eerst passen van de discoswing. Bij sommigen brak even het angstzweet uit. Maar dat was buiten de rustige en geduldige dansleraars gerekend. Stap voor stap leerden zij de 20 aanwezige koppels genieten van het stapjes zetten en draaien.
Na een korte pauze volgde een show van de quickstep. Dat zag er simpel uit. Maar amaai! De praktijk ervan was even iets anders. Maar ook hier slaagden Willy en Wieske erin de basis aan te leren.
Nog even werden enkele draaitjes van de plezante discoswing aangeleerd. Dat lukte bij de meeste koppels al aardig.
Met de populaire volksdans ‘Bal in de straat' werd een heel aangename en leerrijke dansavond afgesloten. Op één van de volgende vergaderingen zal het zeker niet moeilijk zijn om te beslissen of een volledige danscursus wordt opgenomen in het jaarprogramma 2011-2012. U hoort er dus nog van!

28 mei - Bedevaart naar Scherpenheuvel
Moe maar tevreden werd de jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel weer afgesloten. Daarvoor vertrokken om 03.00 - al een boetedoening op zich - maar liefst 11 dappere wandelaars voor een tocht van maar liefst 24 km. Toen lagen de andere boetedoeners nog rustig tussen de lakens. Zeventien daarvan werden om 04.45 aan de Kapel verwacht om deel te nemen aan de bedevaartsjogging. Zeven van hen lieten het startschot geven in Tessenderlo aan de VVV-toren. Deze groep liep tegen zo'n hoog tempo dat ze de dappere wandelaars iets over de helft tegenkwamen. Dit joggende groepje kon niet meer ingehaald worden door de 3 fietsers die om 06.00 hun tocht vol spijt en berouw aanvatten.
Met welke intentie en op welke manier de tocht ook aangevat werd, eenieder haalde met trots de eindbestemming: de basiliek van Scherpenheuvel! Na een korte rustpauze werd deelgenomen aan de eucharistie van 08.00. En ja; alle zonden werden kwijtgescholden!
Vederlicht en met een gerust gemoed konden daarna tochtervaringen uitgewisseld worden tussen pot en pint bij een broodje of spek met eieren.
Met vernieuwde energie stapten 8 wandelaars terug richting Meerhout, gevolgd door zes fietsers en de bezemwagens. Het leverde een dag vol gelukkige KWB-gezichten op!

4 juni - Boswandeling te paard
Zondagochtend 5 juni stonden 12 "dappere ruiters” klaar aan de Boshoef. Michiel, Jolien en Bert waren ervaren ruiters. Voor de meeste anderen, waaronder ondergetekende, was dit hun vuurdoop, een ritje op de pony van de kermis niet meegerekend.
Onze twee begeleidsters kozen voor ieder het juist paard. N amen als Silver, Zip, Flash en Quin passeerden de revue. Na het voor sommigen toch moeizame opstappen, het afstellen van de stijgbeugels en een korte uitleg van ‘Hoe bestuur ik een paard?' mochten we vertrekken.
En ja; het viel best mee hoor! De paarden lieten zich gewillig sturen en op deze manier zouden we het er wel zonder kleerscheuren vanaf brengen. Groot was onze verbazing dan ook toen de gidsen vertelden dat we in draf zouden gaan lopen. Oei! Hoe moet dat nu weer? Tijd om na te denken was er niet: de paarden vertrokken! De ervaren ruiters gingen op en neer in hun zadel. Zo probeerden wij het ook, regelmatig zoekend naar een houvast aan het zadel, dan weer het paard bijsturen om toch in een mooie kadans te lopen.
Gelukkig kwam er na de draf weer de gewone stap zodat we konden bekomen van deze toch wel redelijke inspanning. Ondertussen weken de ervaren ruiters af en toe af van ons pad zodat ze hun paard even konden laten galopperen. Mij niet gezien hoor! Ik hield het wijselijk op draven.
Na een welgekome pauze en nog een uurtje ons ‘paardrijtalent' getoond te hebben, was er een einde gekomen aan deze geslaagde en leerrijke activiteit.
Luc